Exceptions can be made and this article if one of them. We normally write English but for this local event it made more sense to write it in Dutch.
Dinsdag 28/03/2017, heel wat dagen na de opening van de nieuwe Bibliotheek van Gent is er Kraks@DeKrook: Games in De Krook!? Een lezing van UGent over belang van spelen en videogames als cultuurvorm. Met een klein trots gevoel ging ik die avond terug naar mijn werkplaats, ik geef tenslotte digitale begeleiding in de Krook, het was een interessante avond die heel wat lichtpuntjes en potentieel aangaf. Lees er meer over in dit, uitzonderlijke Nederlands geschreven artikel!
Voor ik de avond beschrijf zou ik even mijn eigen mening willen verduidelijken over het concept van games in de bibliotheek. We kennen als gamers maar al te goed de tweeënnegentig vooroordelen die we naar ons hoofd geslingerd krijgen. Een plaats zoals De Krook kan véél van die misverstanden verhelpen. Ik denk dan vooral aan het vooroordeel dat games enkel maar gewelddadig zijn en weinig of tot niets als culturele bijdragen hebben. Ik ben volledig akkoord dat met een paarse dildo een bejaarde vrouw in elkaar slaan weinig tot geen meerwaarde bieden maar het is dankzij deze commerciële games (Grand Theft Auto) dat kleinere games een groot genoeg publiek ter beschikking krijgen. Hoe dan ook, commerciële games zijn en blijven belangrijk, ook de bibliotheek zou hier voldoende aandacht aan moeten aan geven maar ik hoop toch dat ze de focus gaan leggen op een Belgisch aanbod en games met een culturele meerwaarde. Games zoals Never Alone bijvoorbeeld, die een andere kijk kan geven op het leven. Dit zijn werkelijk games die absoluut een plaats verdienen in het concept van een bibliotheek.
Persoonlijk zie ik concreet drie grote mogelijkheden voor de Bibliotheek van de Krook.
- Jongeren, die het moeilijk hebben om contact te leggen kunnen dankzij game avonden nieuwe mensen leren kennen. Samen gamen verlaagd de drempel voor sociaal contact. Het zou de perfecte oplossing zijn voor jongeren die zich moeilijk in de samenleving kunnen hechten.
- Belgische Indie-developers zouden hun game kunnen voorstellen tijdens speciale avonden. Hiermee bereiken de ontwikkelaars een groter publiek en krijgen ze de aandacht die ze verdienen. Ook voor de Bibliotheek zelf is het een aanwinst, tenslotte krijgen ze een compleet nieuw volk over de vloer en krijgen ze waarschijnlijk ook media aandacht.
- Niet iedereen heeft de middelen om deze vorm van entertainment en ontspanning te bekostigen. Het is vaak moeilijk voor sommige om bij te blijven met de hedendaagse hardware of game ervaringen. De Bibliotheek zou deze drastisch kunnen verlagen.
Spreker: Jeroen Bourgonjon
(Twitter link) Jeroen had een opmerkelijk sterke presentatie en had verrassend veel parate kennis over games. Zo wist hij bijvoorbeeld meteen te zeggen wie achter Bioshock was (Ken Levine) Om maar een voorbeeld te geven dat hij wist waarover hij sprak. Deze bespreking ging vooral over de verkeerde eerste indrukken van gamers en de culturele meerwaarde.
Spreker: Bram Michielsen
(Twitter link) The House of Indie en Screenshake zijn twee begrippen die meer en meer mensen kennen, door zijn unieke aanpak is Screenshake echt wel de moeite om eens te bezoeken. (je zal nog wel even moeten wachten) De bespreking zelf was een opsomming van verschillende games die aanwezig waren de afgelopen jaren op het game festival, telkens met een korte uitleg hoe en wat. Ik zag niet meteen de link hoe het bij de Games in De Krook!? paste maar het was zeker interessant om volgen.
Spreker: Jürgen Van Lerberghe
Eén ding was zeker, Jürgen was de grappigste van de bende. De Kortrijkse bibliotheek is wat ze noemen een pionier op het gebied van games aanbieden in een bibliotheek. Met een budget van €3500 (in 2017) doen ze daar enkele zaken die best wel aanspreken. Fifa toernooien, Minecraft meetings, papercraft knutselen. Het concept sprak me aan maar het was ergens wel duidelijk dat het ietsje meer mocht zijn. Blijkbaar is er veel vraag naar MOBA (Multiplayer Online Battle Arena)-avonden, of hoe Jürgen het noemde Multiplayer Online BA. Het past wel in de visie van mensen samen te brengen, en ik hoop ten zeerste dat de leidinggevende mensen van de Krook in Gent het serieus gaan bekijken hoe ze het gaming gedeelte goed kunnen gebruiken.
Sprekers: Hannes Vanhaverbeke, Hannes en Thomas Devillé en Martijn Gijs
Het laatste stuk waren verschillende mensen waar vooral de Devillé-broeders het woord namen. Een mobiele arcade-hal gemaakt om mensen dichterbij elkaar te brengen. Wat een fantastisch idee eigenlijk. De verlegen gegeven uitleg was best wel charmerend en ik hoop dat meer ontwikkelaars en geldschieters iets leren van het arcade idee.
Hands-on!
Er waren niet enkel besprekingen, je kon ook games spelen! Het waren vooral de arcadegames van Arcade Devillé dat het bijzonder maakte. Helaas was mijn tijd wat beperkt, ik moest tenslotte nog terug thuis geraken met het openbaar vervoer, maar ik heb me toch erg geamuseerd. Het was een unieke ervaring om de pure samenwerking games te spelen van Arcade Devillé, ook Life is Strange en het fantastische Inside was speelbaar. (Check zeker onze review van Inside!) Het was een beetje grappig om zien maar door VR games waren er ook mensen die kruipend een game konden ervaren.
Wat komt er nu in De Krook voor gamers?
Het was niet meteen erg duidelijk wat er nu toekomstgericht zou komen, blijkbaar gaan ze dit jaar nog starten met het uitlenen van games. Duidelijk is wel dat ze de Bibliotheek van Kortijk nemen als “pionier” Ze willen er duidelijk wel een grote stap vooruit in zetten (beter laat dan nooit) dus meer informatie over de plannen zullen niet lang op zich laten wachten.
Founder | Editor-in-chief | Social Media Manager
Gaming is a passion and I wanted to share my Xbox enthusiasm. That’s why I started LifeisXbox, to make sure gamers all around the world know what games they should buy or avoid. I would like to thank you for visiting my website. Your support is very welcome and I hope you stick around!